Sushi, słynna japońska potrawa, z rozmachem wchodzi na europejskie stoły. Jeszcze kilka lat temu uważało się, że sushi to potrawa dla wybranych, lepiej sytuowanych. Dziś w każdym większym mieście można znaleźć restaurację serwującą sushi. Jednak nie trzeba wychodzić z domu, aby przygotować przepyszne sushi. Niezbędny będzie specjalny ryż, świeża ryba, wodorosty nori, warzywa oraz przyprawy – sos sojowy i chrzan wasabi. Potrzebny będzie również odpowiedni nóż, jak na przykład nóż Deba Fiskars rekomendowany do krojenia hosomaków. Należy pamiętać, aby potrawę przygotowywać na czystej powierzchni roboczej, najlepiej na drewnianej desce lub desce do krojenia wykonanej z tworzywa. Oprócz procesu przygotowania, ważnym elementem jest sposób podania. Sushi należy spożywać przy użyciu pałeczek. Firma Two People, z myślą o koneserach tego japońskiego dania, produkuje specjalne zestawy w kolorach czerwonym i kremowym. Zastawa ta wykonana jest z ceramiki. Jeśli zależy nam na kolorowym nakryciu stołu, Vialli Design przygotowała bogaty wachlarz produktów, rozpoczynając od miseczek na sos sojowy, i talerze do serwowania. Dodatkowo nie należy zapominać o przygotowaniu herbaty. Do jej zaparzenia mogą służyć specjalne zaparzacze, np. marki Bodum. Teraz tylko pozostaje zabrać się do przygotowywania sushi i smacznego.