Podczas upalnych, letnich dni zdecydowanie wolimy się chłodzić niż „grzać” zarówno pracując w biurze jak i w domu. Jednak bez względu na temperaturę powietrza, potrzeba picia zimnych napojów jest ogromna, nie wspominając już potrzebie picia kawy, która często jest na szczycie w hierarchii naszych codziennych potrzeb. Jak zatem przygotować kawę na gorący dzień?
Jeśli lubisz, kiedy napój łagodnie rozwija swój smak i aromat, a ponadto masz nieodpartą potrzebę testowania niestandardowych rozwiązań zarówno w domu, w pracy jak i w kuchni, wypróbuj mój sposób na mrożoną kawę.
Zaparz swoją ulubioną kawę, polecam do tej czynności odpowiedni zaparzacz do kawy np. z kolekcji Amo od polsko-włoskiej marki Vialli Design. Odczekaj aż wystygnie. Następnie przelej kawę do wcześniej przygotowanych foremek do lodu. Możesz pokusić się o foremki w kształcie innym niż kostka. Szeroki wybór foremek do lodu znajdziesz w Decorto.pl. Następnie włóż do zamrażalnika foremki i poczekaj aż kawa się zamrozi. Oddaj się wodzy fantazji i wypróbuj kawę mrożoną o smaku migdała, orzecha laskowego lub karmelu. Przelej odpowiedni syrop smakowy do foremki do lodu np. w kształcie pałeczek. Zamroź. Przygotuj szklanki. Wypróbuj szklanki z podwójną ścianką Amo, które posiadają właściwości termiczne, przez co dodatkowo będą utrzymywać niską temperaturę napoju. Poza tym szklanki termiczne Amo są bardzo efektowne, posiadają świetny design, który przyciąga uwagę. Nalej do szklanki mleko (może być sojowe, kokosowe), następnie wrzuć odpowiednią ilość lodowych kostek kawy i smakowego lodu. Włóż słomkę i delektuj się pyszną, zimną kawą!