Zapewne wielu z nas spotkała miła niespodzianka, czyli niezapowiedziana wizyta znajomych, czy rodziny. Co zrobić, kiedy pobliski sklep jest już zamknięty, a w lodówce tylko kilka produktów? Przy odrobinie kreatywności z niczego możemy wyczarować kilka smacznych i szybkich dań.
W sezonie letnim, jako aperitif doskonałą alternatywą dla soków i słodzonych napojów gazowanych będzie woda z kawałkami owoców, kilkoma nietypowymi kostkami lodu i świeżą miętą. Domowy napój nie dość, że dobrze smakuje, to może również atrakcyjnie się prezentować na stole, choćby w karafce z podwójną ścianką, która poza efektownym wyglądem , utrzymuje dłużej niską, optymalną temperaturę wody.
Jeśli zostało nam w lodówce choć trochę zieleniny i warzyw, możemy przygotować smaczną sałatkę. Warzywa najlepiej pokroić przy pomocy noży ceramicznych, dzięki temu nie zmienią one koloru i smaku. Podczas tworzenia kompozycji, możemy ponieść wodzę fantazji i wymieszać ze sobą praktycznie wszystko – winogrona z serem, truskawki z pomidorami, arbuza z serem feta, czy ananasa z szynką. Do zrobienia sosu wystarczy główka czosnku, trochę jogurtu i przyprawy. Klasyczny vinegrett sprawdzi się do lżejszych dań, a metodą domową można go wykonać przy użyciu oliwy, octu i kilku przypraw. Oliwę i ocet najlepiej przechowywać w specjalnych naczyniach do tego przystosowanych.
Sałatkę najlepiej podać w dużej misce, chociaż ciekawym i zaskakującym rozwiązaniem może być zaserwowanie jej w szklankach z podwójną ścianką, każdemu z osobna zdumienie i zachwyt gości gwarantowany.
Pamiętajmy – nie zawsze musimy być przygotowani na przybycie gości, ale możemy zaskoczyć dobrymi i prostymi daniami, które sprawdzą się podczas popołudniowego, czy wieczornego spotkania.